Teknolojinin olumlu anlamda hayatımıza dokunduğu birçok alan olduğu herkes tarafından kabul görmüş bir gerçek. Ancak gelişen teknolojiyle hayatımızı kolaylaştıran bilgisayar, mobil ve dijital ekranlar çeşitli göz hastalıklarına da sebep olabilmekte. Göz yorgunluğu, kuru göz sendromu, göz sulanması ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından çocukların nerdeyse %80’inde görülmeye başlandığını açıkladığı miyopi (miyop) gibi çeşitli hastalıklar günümüzde insan sağlığını olumsuz anlamda etkilemekte.
Bilgisayar, televizyon, cep telefonu gibi günlük yaşantımızda sıklıkla kullandığımız dijital ekranların gözlerimizi yorduğu bilimsel olarak kanıtlanmış. Göz yorgunluğu ile ilgili bilimsel bir açıklama yapacak olursak; belirli bir süre yakın mesafeden herhangi bir şeye sürekli bakmak sadece göz kırpmasını yavaşlatmaz, gözleri de birbirine yaklaştırdığından gözdeki kaslar merceği ayarlayarak kendini kısa mesafeye motive etmeye çalışır. Bu da göz yorgunluğunu giderek arttırarak gözde küçük ölçekli hasarlar bırakmaya başlar. Cep telefonu bilgisayar ya da herhangi bir dijital ortamda parlak bir fon üzerindeki baskılı yazıları okumanın şakakta spazma yol açmasının baş ağrısına neden olduğunu da biliyoruz. Kontrast ayarlarının dengesizliği ve düşük çözünürlüklü ekranların da bu duruma doğrudan etki ettiğini söyleyebiliriz. Ama ekranların gözlere verdiği zararın yansıttıkları ışıktan kaynaklanmadığı, gözlerimizi sık kırpmamanın olumsuz anlamda kalıcı bir etki yarattığı teorileri de var. Doktorlar dijital aygıtlarla ilgilenilen her 20 dakikada bir 20 saniye ara verilmesini şart koşuyor. Uzmanlar bu konuda çeşitli uyarılarda bulunsa da ülkemizde de göz sağlığını korumak adına gözlük ya da belirli aralıklarla gözlerini dinlendirerek önlem almaya çalışan insan sayısı ne yazık ki çok az. Konuyla ilgili ilk somut adım geçen sene Çin hükümetinden gelmişti. Çin genç nüfusla ilgili endişelerini dile getirirken Çin Eğitim Bakanlığı, son yıllarda çocukların başından kalkmadığı çevrimiçi oyunlarla ilgili yeni bir düzenleme getirip, oyun sürelerini sınırlandırarak göz yorgunluğunu azaltmak amacıyla teknolojiye karşı bir eylem planı ortaya koydu. Planlamada çevrimiçi oyunlara saat kısıtlaması ve erişim yasağı uygulamak yer alıyor. Dünya sağlık örgütü bu tür konularla ilgili birçok ülkeyle irtibat halinde olduğunu ve pandemi döneminden sonra göz sağlığı ile ilgili önemli projeleri gündeme getireceğini açıklamıştı. Aynı zamanda Dünya sağlık örgütü Avrupa’da birkaç ülkenin kendi içerisinde çözüm aradığını fakat alınması gereken önlemlerin toplumda nasıl bir etki yaratacağını bilmedikleri için birlikte karar almayı planladıklarını duyurmuştu.
İş ortamında, işinin gereksinimlerini yerine getirmek amacıyla ya da herhangi bir sosyal ağda kendine bir yaşam alanı oluşturmuş büyük küçük hemen herkesin önlem alması gereken bir konu olduğu gerçek. Dijital yaşam, göz yorgunluğu konusunda kalıcı hasarlar bırakmadan önlem alınması gerektiği uzmanlar tarafından da sıkça ifade ediliyor. Teknoloji ihtiyaçlar konusunda hayatımızı kolaylaştırsa da bu tür problemlerle de karşımıza çıkabiliyor. Dijital ortama uygun önlemler alarak göz sağlığımıza dikkat edip kalıcı hasarları minimum seviyeye indirebiliriz. Zira teknolojiyi amacını aşmadan ve sağlığımızı bozmadan kullanmakta fayda var.
Bu post hakkında yorum yap